Multe persoane vulnerabile aleg să plece către orice ofertă de muncă, fără să-şi ia minimele măsuri de precauţie, iar după 15 mai este posibil ca numărul acestor situaţii să crească, potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), informează AGERPRES.
Agenţia precizează că, prin intermediul anunţurilor şi al unui comportament specific, traficanţii reuşesc să atragă victimele în plasa exploatării. ANITP îi îndrumă pe cei cărora li s-a făcut o propunere de loc de muncă să verifice legalitatea firmei de intermediere a forţei de muncă, firma angajatoare la care urmează să îşi desfăşoare activitatea, atât pe site-urile de specialitate, cât şi istoricul de pe reţelele de socializare.
„Nu părăsi niciodată ţara fără un contract semnat cu firma angajatoare din străinătate! Contractul de muncă trebuie întocmit în cel puţin 2 exemplare şi scris într-o limbă pe care o cunoşti foarte bine (şi în limba română). (...)”, precizează sursa citată.
În caz că pe timpul călătoriei au suspiciuni, cetăţenii sunt îndrumaţi să reţină orice detalii privind traseul efectuat şi persoanele care îi însoţesc, adresa şi numărul de telefon ale unei organizaţii antitrafic din ţara unde vor pleca, adresa şi numărul de telefon ale ambasadei sau consulatului din ţara de destinaţie. Integral pe www.agerpres.ro
Sursa: AGERPRES